Restoran Mamak

1:22 PM / Posted by Matt Fauzy /

Assallamualaikum... last week kawan saye gi makan kat RESTORAN INSAF kat Jln TAR.. Lepas makan tu, dia nak gi basuh tangan kat belakang kedai, lepas selesai membasuh & menyabun tangan yang bau kari tu... .dia gi kat tempat lauk untuk tapau sebungkus nasi beriani lagi untuk member. Nak jadikan citer... ... kawan saya ni... ... ... ... . ternampak BEKAS NASI BERIANI YANG DIGUNAKAN DISALUTI DENGAN SPENDER LELAKI CAP BUAYA BERWARNA PUTIH..TANG GETAH SPENDER DIIKAT NGAN GETAH... apa lagi... ... ..dia terus mintak cancel dan bayar nasik yang telah ditelan tadi... ... ..sampai kat opis... . dia terus muntahkan nasik tadi dan sebarkan kat kengkawan lain yang tak pergi... ...

Satu lagi sesiapa yang suka makan makanan mamak, AWASLAH! BUKAN SEMUA MAMAK TU ISLAM!! Jangan asal nampak macam mamak jer terus pergi makan. Contoh paling jelas, sesiapa yang selalu ke Wisma Central, ada satu stall bawah accelator/tangga,dekat2 dengan kedai2 handphone tu... Tengok satu stall namanya "BK CORNER" (mungkin Bala Krisnen Corner!!). Kalau terlalu lapar dan tengok sekali imbas nampak OK! Yang kerja kat situ ada dua orang pompuan Indon! TAPI CUBA TELITI SIKIT... ! Tengok pada dua orang India/Mamak tu... tengok kat tangannya ada ikat benang kuning??!! Dan kalau datang awal2 pagi 7.00-7.30, mereka akan pakai 'calit sarjan' kat dahi... MAMAK KE TU??
Lagi satu sesiapa yang selalu ke pasar Pudu, ada satu stall kat belakang stesen minyak ESSO Kat situ ramai kita tengok orang Melayu singgah makan roti canai! Buta ke mereka?? Cuba perati sah-sah pompuan India tu pakai benang merah kat lengan dan kekadang dia laki-bini pakai 'calit-sarjan kat dahi'!! Kenapa tak mau susah sikit, cross jln kenapa makan makanan yang was-was macam tu

Wallahuaklam.. BANYAK lagi kisah yg saya telah dengar dari kekawan contohnya Restoran (mamak) SHAH JAHAN MAJU di Setia Wangsa. Kawan kpd kawan saya telah terjumpa benda yg berketul di dalam kuah roti canai. Pada mulanya dia sangkakan ianya biji asam jawa tetapi setelah diamati betul2 rupa-rupanya adalah najis yg beku(mungkin kepala taik krn ianya keras sedikit).

Tuan restoran tersebut mahu menutup mulut kawan saya dgn memberi RM2000.00. Mungkin pekerja restoran tak tahu dan telah mencedok di peringkat paling bawah dlm periuk kuah dal atau kari. Sekarang restoran ini tak berapa maju jika dibandingkan dgn sebelumnya. Hanya org yg tak tahu sahaja yg terus makan di restoran tersebut. Ini semua adalah manderam ataupun sihir dgn tujuan utk melariskan makanan mereka walaupun pada hakikatnya tidak sesedap jika dibandingkan dgn tempat lain. Makanan yg bersih jika dicampurkan dgn bahan kotor akan menjadi kotor secara automatik

Di lebuh Ampang KL, ada sebuah restoran mamak yg baru dibuka iaitu RESTOTAN MAJU CURRY HOUSE IAITU RANGKAIAN SHAH MAJU. Kemana perginya nama Jahan itu? Sama juga spt yg berlaku di kedai NASI LEMAK ANTARABANGSA yg terletak di kg Baru, KL. Satu hari seorg lelaki yg alim telah dipelawa oleh kawannya utk belanja makan di kedai tersebut. Tiba2 beliau ternampak seekor toyol sedang kencing di dlm periuk nasi lemak. Dia pun menyuruh kawannya cancel order dan menceritakan kenapa sebabya dia tak nak makan di kedai itu.

Mungkin tuan punya kedai telah meminta pelaris dari tok bomoh tanpa mengetahui tentang toyol tersebut krn bomoh sememangnya takkan beritahu. Tambahan pula tuan kedai tidak boleh melihat toyol dgn mata kasar... .

Wallahualam... .

p/s :Artikel ini dicopy dari url http://www.virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=25600

1 comments:

Comment by ++nurmilaAtiqah++ on Tuesday, February 23, 2010 6:08:00 PM

fuhhhh...sib baik xminat mkn kt kedai mamak..

Post a Comment