Sgt sweet - one woman band

6:04 AM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Lagu sekolah rendah



Lagu Cindai


credit to thevenopiansolitude.blogspot.com

Labels: ,

Harapan Ramadhan

8:16 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Harapan Ramadhan

Assalamualaikum, sempena Ramadhan Al-Mubarak ini Abam Matt Fauzy mamohon ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki kepada semua rakan-rakan andai selama ini Abam Matt byk menyusahkan dan menyakiti hati korang sume... jgn lupe rerajinwat terawih ye! besok start puasa jgn wat2 lupe plak jgn plak tenghari korg tetibe ajak kawan korg g lunch..moga ramadhan kali ni memberi kita peluang utk menginsafi diri serta perbanyakan amalan ibadah kita..



Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Labels:

Akan Ku Terus Ketuk Pintu Tuhanku

7:23 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Akan ku terus ketuk pintu tuhanku
menangis dan mengadu
tentang dunia yang penuh sendu
di kala mata-mata sedang lesu beradu
akan ku seru namaMU
di penjuru waktu yang sunyi dan sayu

Akan ku terus ketuk pintu tuhanku
sekalipun tangan ku penuh debu
sedang pintu itu seputih susu dan salju
kerana ku tahu...
tuhanku tidak pernah menghalau tamu
yang datang bertemu dan menyeru
sekalipun dosa memenuhi angkasa
namun keampunanNya meliputi segala

Akan ku terus ketuk pintu tuhanku
tanpa jemu, tanpa malu
selagi ku memanggilNYA,
DIA MAHA TAHU
aku hanya seorang hamba
ada dosa, ada pahala...
namun DIA YANG MAHA MULIA,
limpahan kemaafan tiada tepian
kerana DIA AR-RAHMAN
sedangkan aku insan penuh kedaifan

akan ku terus ketuk pintu tuhanku
mengadu dalam sayu dan sendu
merintih tentang dunia yang letih
janganlah aku DIKAU sisih
dari kurniaan nikmat kasih
diri yang kotor pohon dibersih
terimalah istighfar dan tasbih

Karya :
Mohd Asri Zainul Abidin

www.drmaza.com

Kebebasan mendownload yg disekat

9:53 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


Aku tak tau kenapa makin hari aku makin menyampah dengan kerenah birokrasi kerajaan UMCO-UMPORN nie, baru2 nie melalui Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia telah mengeluarkan senarai kepada sume local ISP (Internet Service Provider) utk menyekat link ke file sharing web, antara web yg disekat adalah:
  • ThePirateBay.org
  • MegaUpload.com
  • FileServe.com
  • DepositFiles.com
  • FilesTube.com
  • Warez-BB.org
  • Movie2k.to
  • MegaVideo.com
  • PutLocker.com
  • DuckLoad.com
Dimanakah kebebasan Siber yg dijanjikan oleh Pak Rais Yatim (dengar citer ade skandal ngan amah) hanya tinggal reotrik saje! selepas nie kemungkinan youtube, facebook, twitter sume nak disekatnya..disarankan jugak selepas ni agak disekat blog2 pihak pembangkang agar maklumat2 ketirisan,ketandusan, kebodohan umporn nie dpt dibendung drp pengetahuan rakyat jelata..barulah jadi cam negara komunis kebebasan disekat..
yg pasti Malaysia hanya gah dengan retorik Kebebasan Bersuara, Berhimpun & Siber! patutnya disekat sume akhbar2 lucah mcm utusan, metro, berita harian tu tiap2 hari menyajikan cerita2 yg lucah dan meloyakan. Bagaimana kah akhbar2 lucah ni dibaca oleh kanak2 berumur 4 tahun keatas? Begitu jugak VCD lucah yg dikata mirip Anwar Ibrahim hendaklah disekat dan cari siapa penyebar nya..Bagus jugak ade cyber wars nak hack sume gomen nye website..
baru2 nie heboh dikabarkan yg Kementerian Pelancongan membazirkan RM1.8 Juta utk biaya Facebook diaorg..what the fuck? Facebook free takan la staff IT Kementerian Pelancongan xreti nak wat Facebook, xkan laa sume bodo piang..

bodo mengabiskan duit rakyat, sedangkan kami ni rakyat kais pagi makan pagi kais petang makan petang utk meneruskan hidup, menteri2 umporn serta wanita gemok pertama negara (baca bik mama) mengabiskan duit!
Pesanan drp Anak Muda: Pilihanraya nanti sila undi Pakatan Rakyat, kita ubah kerajaan sekarang yang hanya tau mengabis duit dan menarik sume subsidi serta belanja mewah utk kesenangan perut mereka yg buncet itu!

Apakah itu Joomla! Mari kita mengenalinya..

1:02 AM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


Apa itu Joomla? kepada yang sudah familiar dengan benda alah ni,boleh abaikan entry ni .Kepada yang masih tak tau apa itu joomla! boleh teruskan membaca sekiranya korang berminat untuk menghasilkan website sendiri dengan mudah tanpa perlu mengeluarkan sebarang modal. Ya ia FREE..Joomla! dilesenkan dibawah Lesen Dokumentasi Bebas GNU(free). Ciri2 yang menarik Joomla! ini ialah laman cache untuk meningkatkan prestasi, RSS, laman boleh cetak, berita terkini, blog, undian, carian laman, dan bahasa-bahasa,forum perbincangan dan banyak lagi.

Nama joomla! diambil daripada perkataan 'Swahili' iaitu jumla yang bermaksud 'mari bersama-sama' atau 'secara keseluruhannya'.Keluaran pertama joomla! ialah Joomla 1.0.0 telah diumumkan pada 16 September 2005.Sehingga kini,Joomla!telah keluarkan version terbaru mereka itu Joomla! 1.6 untuk menggantikan Joomla! 1.0.0 .Dianggarkan sehingga hari ini,ramai webmaster memilih Joomla! sebagai platform untuk membina laman web sama ada web personal,e-commerse atau sebagainya.Pasukan pembangunan asas menyatakan bahawa Joomla! 1.5 adalah kod yang ditulis semula dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan PHP 5.

Joomla! bermula apabila terjadinya pembangunan perisian daripada versi Mambo diantara Miro Corporation dari Australia, pemegang hak cipta Mambo pada masa itu, dan kesemua ahli pemaju pusat. Kedua-dua kumpulan itu telah berpisah pada 17 Ogos 2005.

Itu adalah serba sedikit ringkasan mengenai joomla! dan sejarahnya. Ramai webmaster telah menggunakan Joomla! sebagai platform untuk membina laman web kerana lebih mudah dan user friendly berbanding menggunakan Dreamweaver atau sebagainya.Joomla! baru saja beberapa hari mengeluarkan version terbaru mereka iaitu Joomla! 1.6 .Korang boleh download di laman web joomla.org


Sekiranya korang berminat nak ada domain dan website sendiri tanpa perlu mengeluarkan sebarang wang untuk mengupah webmaster,aku cadangkan korang bina website sendiri menggunakan joomla!korang boleh rujuk di laman web http://www.joomla-my.org sekiranya menghadapi masalah atau baru pertama kali ingin membina website menggunakan joomla ni.Dekat sana ada forum perbicangan khas untuk ahli2 yang baru nak berjinak2 dengan joomla! ni. Selamat maju jaya!!!

Labels: ,

Nasihat Almarhum Tuan Guru Dato' Haji Fadzil Noor

10:41 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


"Jangan sesekali menyekutukan Allah SWT dan jangan sesekali menyesal menjadi umat Muhammad saw. Islam membimbing manusia ke syurga. Jangan sesekali berasa diri terkongkong dengan Islam".

"Dampingi ulama. InsyaAllah, ada tempiasnya. Tuntutlah ilmu daripada ulama yang ikhlas dengan ilmunya dan istiqamah dengan jihadnya. Hati hati dengan "ulama ulama" yang memiliki ilmu tetapi menjadikan ilmu ilmu yang dimiliki itu untuk memperdayakan masyarakat. Hasilnya, namanya tinggi menjulang tetapi Islam entah ke mana".

"Bersangka-baiklah dengan teman teman walaupun anda dikhianati berulang kali oleh teman teman. Jadikan kebaikan teman teman sebagai contoh dan jadikan keburukan teman teman sebagai sempadan".
"Istiqamahlah dengan jemaah walaupun jemaah tidak memandang pada anda. Puji puja jemaah belum bererti jihad anda dinilai oleh Allah swt. Ikhlaslah dalam jihad anda. Jujurlah dalam memperkatakan kebenaran. Bertegaslah terhadap anasir anasir yang merugikan Islam dan hormatilah perbezaan pandangan selagi mana tidak memudharatkan Islam. Sanggahlah kemunafiqan kerana kemunafiqan sukar dilihat kecuali dengan mata ilmu dan iman".
"Sayangilah ulama yang ikhlas dan zuhud kerana umat akhir zaman tidak bertemu muka dengan Rasulullah saw. Jalan jalan yang dilalui oleh Rasulullah saw hanya akan dapat difahami dengan bimbingan ulama tetapi jalan jalan itu hanya dapat dijiwai jika dibimbing oleh ulama yang ikhlas".


"Dekati dan gaulilah ulama yang ikhlas kerana itulah permata di tengah kekalutan akhir zaman. Pertahankan mereka dengan segenap kemampuan hatta nyawamu sekalipun".

"Jujurlah dalam berdakwah. Muhasabahlah. Istiqamahlah. Hadapi cabaran dan mehnah perjuangan dengan sabar dan tenang. Tanpa cabaran dan mehnah, bukan perjuangan namanya".

"Sampaikanlah Islam kepada masyarakat. Jangn tunggu masyarakat datang kepada anda. Selami permasalahan dan keperluan masyarakat dengan segenap kekuatan. InsyaAllah, Islam pasti gemilang".

Kita hendaklah selalu berubah seperti air yang mengalir. Bila air berada dilangit ia akan berubah turun menjadi hujan lalu memberi kehidupan kepada haiwan dan tanaman. Bila berada diatas, air akan mengalir ke lurah dan sungai lalu membersihkan sungai-sungai dari kotoran sampah.Jangan jadi air yang bertakung, kerana air yang bertakung tidak berubah, air yang bertakung tidak suci dan akan menjadi kotor dan menjadi penyebab kepada penyakit..


Labels:

Microsoft SharePoint 2010

10:32 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


SharePoint 2010 is the business collaboration platform that enables you to connect and empower people through formal and informal business communities, within the enterprise and beyond, and to manage content effectively throughout the information lifecycle.The consolidation of collaboration solutions onto SharePoint 2010 makes it possible to cut costs through lower training costs, increased IT productivity and cost-effective maintenance, all within a governable and compliant platform.

Whether deployed on-premise or as hosted services, these integrated capabilities are enhanced by Search technologies and make it possible to rapidly respond to business needs based on data-driven business insight and faster solutions development and deployment.
Connect and Empower People
Making people more productive is a direct result of enabling them to access resources and knowledge regardless of where they are and what device they have accessible, while providing them with the best user experience for increased usability and adoption.

Faster adoption with the new user interface
In order to allow people to interact with SharePoint’s rich set of integrated capabilities in an easy and intuitive way, the Office Ribbon UI has been implemented in SharePoint, providing users with a familiar and contextual experience that drives their productivity even further. This user experience is enhanced by additional technologies that boost usability and by the ability of all users to easily edit and publish SharePoint sites.

Improved collaboration with Office 2010
Microsoft Office is, by far, the most commonly used business-productivity software in the world. Office has always been about automating tasks and providing people with choices in how they get things done. Office 2010 and SharePoint 2010 are designed to provide users with a set of capabilities that span across Client and Server, often without the users even realizing that both are involved.

Continued productivity regardless of location
Mobile work isn’t just for the sales force anymore. Today, most businesses support telecommuting and they expect employees to be “always on, always connected,” even when they are away from the office. SharePoint 2010 offers a diverse set of capabilities that extends people’s access to resources and allows them to be productive regardless of the tools or devices they have available.

Cut Costs with a Unified Infrastructure
Driving cost efficiencies and accomplishing more with the same resources is made possible through the consolidation of business productivity solutions onto SharePoint 2010. The ability to deploy any of the integrated capabilities and the new enterprise-class management tools to Intranet, Extranet and Internet sites, and the choice of both on-premise installation and hosted services, paves the way to optimizing IT resources and significantly lowering the TCO of business-productivity solutions.

Reduced costs through platform consolidation
The rich set of integrated capabilities for business collaboration provided by SharePoint 2010, in addition to its enterprise-scale manageability, will enable more and more customers to retire niche solutions and focus their solutions on SharePoint. This will accelerate their ability to drive efficiencies, allowing IT departments to achieve more impact with the same resources.


More choice with on-premises and hosted options
Nowadays, IT is required to support scale agility, allowing its business-collaboration platform to be scaled-up and scaled-out quickly, based on changing business needs. SharePoint 2010 provides IT with the flexibility of choosing whether to deploy on-premise or in the cloud, thus enhancing its ability to support any given scenario while optimizing resources and remaining relevant and efficient.

Proactive platform management
With business collaboration and productivity becoming instrumental to business success, IT departments are required to do more with no additional resources. With SharePoint 2010, robust management tools enable IT to multiply its impact and achieve a higher degree of effectiveness with the same resources.

Rapidly respond to Business Needs
In times when business volatility is on the rise and time-to-market is key, SharePoint 2010 enables all users (end users, power users, designers and professional developers), to customize the out-of-box platform and deploy solutions that will enable them to address specific business needs more quickly and more effectively.

More value with existing programming tools and knowledge
In-alignment with SharePoint’s approach of doing more with no additional resources, investments like the integration with Visual Studio 2010 will enable our customers to rely on existing pools of programming expertise to enrich the SharePoint platform and increase the quality and ROI on their investments.

Bi-directional interaction with line-of-business data
A major advancement in SharePoint is allowing users, regardless of their technical expertise, to interact with line-of-business data (LOB), surface it in their SharePoint sites, analyze it and make updates to be reflected in the external data source itself, such as ERP and CRM systems.

No-code customization for addressing business needs
Enabling users to address specific business and collaboration needs, while relieving It from the need to be involved in each and every change top the platform, is made possible through a rich set of tools and features that allow users to create no-code solutions and to deploy those solutions in an easy and secure manner.

For More Information Learn more about Microsoft SharePoint 2010 at: http://sharepoint2010.microsoft.com

Labels: , ,

Ada aku kesah??? khas utk para wanita yg bersuami...

11:29 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Ada aku kesah jika laki aku tak makan

Ada aku kesah jika laki aku tak minum

Ada aku kesah jika laki aku tak ada tempat nak tidor

Ada aku kesah jika laki aku entah kemana peralatan mandi mandanya

Ada aku kesah jika laki aku entah kemana kain bajunya

Ada aku kesah jika laki aku tak dapat layanan aku

Ada aku kesah jika laki aku menjengah pulang

Ada aku kesah jika laki aku hendak kepergian

Ada aku kesah jika laki aku nak kemana

Ada aku kesah jika bibirku pudar ketika berdepan dengan laki aku

Ada aku kesah jika tiada wangian ditubuhku ketika suami aku dekat pada ku

Ada aku kesah jika pakaian ku lusuh ketika dipeluk suami ku

Ada aku kesah jika suami ku telah terlelap tanpa aku disisi

Ada aku kesah jika suami ku tidur dibontoti aku



Tiba-tiba aku menjadi resah dan ambil kesah .....

Ketika telefon laki aku berdering di dinihari

Ketika laki aku berbalas SMS entah dengan siapa

Ketika tubuh laki aku wangi tapi bukan dari perfume miliknya

Ketika laki ku pulang kerumah dengan perut yang kenyang

Ketika solat jemaahnya tidak lagi bersama aku

Ketika tidurnya membelakangi aku

Ketika hendak pergi dia selalu tergesa-gesa

Labels:

I Wanna Be an Engineer

11:25 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)



I wanna be an engineer so freakin' bad, optimize the things I've always had
I wanna be on the cover of PC Magazine, Smiling next to Pentium machines

oh everytime I close my eyes, I calculate a new design
yeah....an efficient way to quantify oh ai..I swear
my patent would be here...If I was an engineer

Yeah, I wound have a show on Discovery, hoping that e-ve-ry..
body in the country would watch me on their HD.
I'd probably pull an Orville Wright and a Wilbur
Build a plane and take the rudder and dip it in silver.
Give away a few smartphones, like, Einstein here have this
Take my protractor out and do some mathmatics
It's been a couple years since I've been single so
you can find me working late and living off Ho Ho's.
Brain food for the intelligent, sometimes I like to complement
myself for being smart, but you can call me brilliant.
Yeah...Call me a geek or maybe even nerd
but face the facts, we da ones be ruling this world.

Everytime I close my eyes (what cha see, what cha see?)
I calculate a new design (uh huh uh huh)
oh ye-ah....an efficient way to quantify oh ai..I swear
my patent would be here...If I was an engineer

ohhh ohhhh....Yeah, I'm an engineer! oohh ohhhh....

I be playin Xbox with some scientists, workin' with geologist
maybe ask a girl out and get lucky with little kiss.
Or not because I have to...formulate a program
in C++ or going back and using Fortran.
Toss a few equations in just for the heck of it.
Solve my own problem just so I can delineate
Yeah, I be comin' on a whole new level.
Like comparing HDMI to a coax cable.
Sometimes I give directions with Euclidean vectors
And transfer files faster on eSATA connectors.
...I know we all have a simular dream
to build cantilever beams,...it makes me wanna sing

I wanna be an engineer so freakin' bad, optimize the things I've always had
I wanna be on the cover of PC Magazine, Smiling next to Pentium machines.

Everytime I close my eyes, I calculate a new design
an efficient way to quantify oh ai..I swear
my patent would be here...If I was an engineer

ooh ohhh....("Yeah! Solve it!) If I was an engineer! ohh ohh

I wanna be an engineer so freakin' bad

Labels:

Rahsia Tarikh Lahir Bulan November

4:34 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Banyak idea dalam perkara.

-kadang tue mmg banyak idea dalam sesuatu perbincangan

Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.

-diakui sendiri oleh ahli keluarga dan teman rapat

Berfikiran kehadapan.

- mmg selalu berfikiran kehadapan terutamanya tentang sesuatu technology

Berfikiran unik dan bijak.

- mmg selalu berfikiran kehadapan terutamanya tentang sesuatu technology

Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa.

- selalu kasi idea2 yg merepek

  • Pemikiran yang tajam.
  • -sgt tajam dan lebih alert bile tengok gadis

  • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
  • -mmg selalu berfikiran kehadapan terutamanya tentang sesuatu technology

  • Sesuai jadi seorang doktor.
  • -sgt la xsesuai jd doktor, sesuai jd doktor kat computer dan server saje =)

  • Cermat dan teliti.
  • -bukan la seorg yg cermat & teliti

  • Personaliti yang dinamik.
  • -tau kumpulan rock kapak dinamik je

  • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
  • -mmg pakar dlm mengayat utk cungkil rahsia org =)

  • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
  • -kurang bercakap apabila berjumpa ngan org yg baru dikenali

  • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
  • -berani kerana benar, sgt setia dan anak kepada Pn Sabariah

  • Terlalu degil dan keras hati.
  • -ni mmg diakui dengan tepat oleh ahli keluarga dan teman rapat!

  • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
  • -yup akan berusaha sampai dapat kalu nak sesuatu

  • Tak suka marah kecuali digugat.
  • -ni lebih kurang tepat, cthnye xsuke tekan hon kete

  • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
  • -terlalu amik berat kat org lain sampai diri sendiri selalu terabai =(

  • Pandai muhasabah diri.
  • -selalu muhasabah diri

  • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
  • -sebab tue suke berfikir pelik2

  • Otak yang sangat tajam.
  • -mmg selalu berfikiran kehadapan terutamanya tentang sesuatu technology

  • Pandai mendorong diri sendiri.
  • -hampeh, mendorong org lain adelah

  • Tidak hargai pujian.
  • -mmg tepat dan menghargai kritikan & kutukan..

  • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
  • -sgt tepat

  • Cuba sampai berjaya.
  • -sgt tepat jugak

  • Badan yang sasa.
  • -xtepat, perut yg buncit kedepan

  • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
  • -diakui oleh Lisa Surihani

  • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
  • -sbb selalu dipermainkan

  • Suka duduk dirumah.
  • -yup lebih suke memerap kat umah

  • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
  • -sy mmg sgt rajin! sampai keje org lain pun sy yg wat kan tp org tu yg dpt nama!

  • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
  • - =)

  • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
  • - suke kuarkan kritikan yg agak pedas tp tepat..

  • Bercita-cita tinggi.
  • - bercita-cita nak jadi tinggi, skang ketinggian xmemuaskan

  • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah
  • - agak betul berdasarkan perakuan kawan2 dan teman rapat

Labels:

kepada sesape yg terase

10:04 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


Labels:

Implikasi Sambutan Valentine Day..

4:33 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (1)


1) Bunga dan Coklat akan habis dijual


2) Banyak restoran menyediakan package "Valentine Dinner"


3) Bajet Hotel full booking


4) Kes Tangkap Basah


5) Jabatan Agama Islam Negeri kena buat overtime


6) 7Eleven akan dikunjungi utk beli DUREX


7) Si Gadis hilang daranya, si Bujang hilang terunanya


8) Bulan Ogos nanti kes buang bayi akan meningkat








Labels: ,

Sardin Cap Ayam

11:58 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (1)

ni sardin cap ayam..kalu makan tetap rase sardin bukan ayam


"Bang...sardin tin besar ni minggu dulu hargnya RM5.70, tapi sekarang dah RM6.20!" dia meletakkan semula tin sardin jenama popular di rak sebuah pasaraya di Shah Alam tadi petang.

Kemudian anak kecilnya barangkali enam atau lima tahun saya terdengar merengek beberapa kali. "Abah...nak aiskrim!"

Si ibu yang sejak awal mengekori si suami memerhatikan harga pada setiap kali barangan dipegang, akhirnya separuh bersuara:" Adik...ibu tengok tadi aiskrim tu dah naik 30 sen. Nanti ibu buatkan aiskrim sirap kat rumah ya..." lembut suara si ibu separuh memujuk. Si ayah tersenyum tawar memandang saya.

ni rumah rakyat..bukan rumah pak menteri

"Belikanlah..." beritahu si ayah mengarah isterinya, barangkali tidak sampai hati melihat wajah anak kecil yang sayu itu. Sebelum ke baris sebelah untuk membelikan ais krim untuk anaknya, si ibu berbisik. Saya tidak mendengar langsung apa yang dicakapkannya kepada suaminya itu.

Hanya selepas isterinya pergi, si suami tanpa berselindung memberitahu saya. "Orang rumah saya tanya tadi, cukupkah duit yang saya bawa!" dan dia tergelak dua tiga kali tetapi kekehnya tawar dan hambar.

"Tak jadi nak belilah sardin ni!" katanya seolah-olah sedikit kecewa. "Nak tengok tempat lain nanti," jawapnya.

Saya bertanya kenapa dia membeli sardin.

"Bukan apa bang. Orang susah macam saya ni kena simpan stok lauk. Nak beli ikan mahal..simpan lama pun tak boleh. Tapi kalau sardin ni, beli lima tin boleh tahan sebulan. Kalau dipanaskan tiga hari boleh makan lagi," jawapnya selamba.

Saya terus tertunduk sebelum saya angkat muka memandangnya. "Sekarang kerja kat kilang lama ke?" saya tanya.

Dia mengangguk. "Dah berumur ni tak berani nak pindah kilang. Cuma gajinyalah. Dah 20 tahun kerja baru seribu lebih sikit ajer"

ni umah ketua bahagian, bukan umah rakyat

Saya tunduk semula memandang lantai simen pasaraya. "Anak yang dua orang tu belajar lagi ke?" saya tanya lagi.

Dia mengangguk laju-laju. "Seorang kat Unisel, seorang lagi kat Politeknik. Itu yang saya kena berjimat tu bang," jawap lelaki yang saya kenal sejak berbelas tahun lalu.

Kami tidak lama bersama. Sebelum pulang, saya sempat
pelawanya untuk minum malam sebab lama kami tidak berjumpa.

Nak tahu apa jawapnya? "Maaflah bang...sebenarnya saya sibuk sangat. Bukan tak sudi. Lepas Maghrib nanti ada kerja! Saya buat part time jaga kat depoh bas, nak cari tambah-tambah duit," katanya.

Sambil bersalam dia menyambung cakapnya. "Dapat empat ratus lagi bang sebab kerja part time ajer..Tapi badan ni dah rasa tak larat sangat. Tengok kaki ni.." dia menyelak pangkal seluarnya. "Ni bengkak dah bertahun ni. Entahlah...doktor cakap gout..." dia mengerutkan keningnya.

Memang saya tidak boleh berlama. Bukan saya tidak punya waktu untuk bersama dengan kenalan lama saya itu. Tapi dalam hati saya pedih, luka dan sebal. Kasihan fikir saya. Kasihan sangat drama kehidupan ini. Bolehkah kami berdepan realiti kehidupan sebuah negara maju nanti?

terima kasih daun keladi..

dicopy and paste dari blog SingaLautMetrO

Labels: ,

Esok grenti jalan jem..

11:00 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


Besok konpom jalan raya mesti jem nye sebab budak2 yg baru nak kenal dunia dah mula start sekolah..pastu parent mula la berpusu-pusu nak antar anak2 mereka pegi sekolah..mesti ade yg nangis samada mak bapak or anak2 nye..

camne la ye keadaan Irfan besok? dia start darjah 1 kat sekolah kebangsaan taman intan baiduri..hope xnangis la bdk gemok nie..hero mane bley nangis kan..


so start malam nie kena la belajar tido awal, slalu nye pukul 2 or 3 pagi baru nak tido...
sblum subuh kena bangun, gerak dr umah kul 6.30 pagi maybe sampai cyberjaya before 8am..hope besok cuaca elok, kalu hujan mampuih grenti stuck gile..rugi la minyak kete aku..dah la harga petrol asyik naik je xreti-reti nak turun..skang kalu topup petrol rm40 bley tahan 2 hari je ulang alik umah - cyberjaya...

::: kalu jalan jem camne mmg konpom la kena amik EL :::

kalu la time jem xbley gerak mane2 pastu perut plak wat hal nak terberak camne la ye..situasi paling aku xsuke! meremang sume bulu2 yg ada...gni la rupe nye kalu time jem nak terberak!


Kesimpulannya :: Besok sila bangun awal, sebelum kuar pegi keje sila pastikan anda telah berak dlu ye..Dirve elok2 ingat la org tersayang...muaaahhhhhhhhh

chantek nye sayang, pagi besok xdpt la abg bergolek2 ngan sayang mcm biase =(

Labels: