Sardin Cap Ayam

11:58 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (1)

ni sardin cap ayam..kalu makan tetap rase sardin bukan ayam


"Bang...sardin tin besar ni minggu dulu hargnya RM5.70, tapi sekarang dah RM6.20!" dia meletakkan semula tin sardin jenama popular di rak sebuah pasaraya di Shah Alam tadi petang.

Kemudian anak kecilnya barangkali enam atau lima tahun saya terdengar merengek beberapa kali. "Abah...nak aiskrim!"

Si ibu yang sejak awal mengekori si suami memerhatikan harga pada setiap kali barangan dipegang, akhirnya separuh bersuara:" Adik...ibu tengok tadi aiskrim tu dah naik 30 sen. Nanti ibu buatkan aiskrim sirap kat rumah ya..." lembut suara si ibu separuh memujuk. Si ayah tersenyum tawar memandang saya.

ni rumah rakyat..bukan rumah pak menteri

"Belikanlah..." beritahu si ayah mengarah isterinya, barangkali tidak sampai hati melihat wajah anak kecil yang sayu itu. Sebelum ke baris sebelah untuk membelikan ais krim untuk anaknya, si ibu berbisik. Saya tidak mendengar langsung apa yang dicakapkannya kepada suaminya itu.

Hanya selepas isterinya pergi, si suami tanpa berselindung memberitahu saya. "Orang rumah saya tanya tadi, cukupkah duit yang saya bawa!" dan dia tergelak dua tiga kali tetapi kekehnya tawar dan hambar.

"Tak jadi nak belilah sardin ni!" katanya seolah-olah sedikit kecewa. "Nak tengok tempat lain nanti," jawapnya.

Saya bertanya kenapa dia membeli sardin.

"Bukan apa bang. Orang susah macam saya ni kena simpan stok lauk. Nak beli ikan mahal..simpan lama pun tak boleh. Tapi kalau sardin ni, beli lima tin boleh tahan sebulan. Kalau dipanaskan tiga hari boleh makan lagi," jawapnya selamba.

Saya terus tertunduk sebelum saya angkat muka memandangnya. "Sekarang kerja kat kilang lama ke?" saya tanya.

Dia mengangguk. "Dah berumur ni tak berani nak pindah kilang. Cuma gajinyalah. Dah 20 tahun kerja baru seribu lebih sikit ajer"

ni umah ketua bahagian, bukan umah rakyat

Saya tunduk semula memandang lantai simen pasaraya. "Anak yang dua orang tu belajar lagi ke?" saya tanya lagi.

Dia mengangguk laju-laju. "Seorang kat Unisel, seorang lagi kat Politeknik. Itu yang saya kena berjimat tu bang," jawap lelaki yang saya kenal sejak berbelas tahun lalu.

Kami tidak lama bersama. Sebelum pulang, saya sempat
pelawanya untuk minum malam sebab lama kami tidak berjumpa.

Nak tahu apa jawapnya? "Maaflah bang...sebenarnya saya sibuk sangat. Bukan tak sudi. Lepas Maghrib nanti ada kerja! Saya buat part time jaga kat depoh bas, nak cari tambah-tambah duit," katanya.

Sambil bersalam dia menyambung cakapnya. "Dapat empat ratus lagi bang sebab kerja part time ajer..Tapi badan ni dah rasa tak larat sangat. Tengok kaki ni.." dia menyelak pangkal seluarnya. "Ni bengkak dah bertahun ni. Entahlah...doktor cakap gout..." dia mengerutkan keningnya.

Memang saya tidak boleh berlama. Bukan saya tidak punya waktu untuk bersama dengan kenalan lama saya itu. Tapi dalam hati saya pedih, luka dan sebal. Kasihan fikir saya. Kasihan sangat drama kehidupan ini. Bolehkah kami berdepan realiti kehidupan sebuah negara maju nanti?

terima kasih daun keladi..

dicopy and paste dari blog SingaLautMetrO

Labels: ,

Esok grenti jalan jem..

11:00 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)


Besok konpom jalan raya mesti jem nye sebab budak2 yg baru nak kenal dunia dah mula start sekolah..pastu parent mula la berpusu-pusu nak antar anak2 mereka pegi sekolah..mesti ade yg nangis samada mak bapak or anak2 nye..

camne la ye keadaan Irfan besok? dia start darjah 1 kat sekolah kebangsaan taman intan baiduri..hope xnangis la bdk gemok nie..hero mane bley nangis kan..


so start malam nie kena la belajar tido awal, slalu nye pukul 2 or 3 pagi baru nak tido...
sblum subuh kena bangun, gerak dr umah kul 6.30 pagi maybe sampai cyberjaya before 8am..hope besok cuaca elok, kalu hujan mampuih grenti stuck gile..rugi la minyak kete aku..dah la harga petrol asyik naik je xreti-reti nak turun..skang kalu topup petrol rm40 bley tahan 2 hari je ulang alik umah - cyberjaya...

::: kalu jalan jem camne mmg konpom la kena amik EL :::

kalu la time jem xbley gerak mane2 pastu perut plak wat hal nak terberak camne la ye..situasi paling aku xsuke! meremang sume bulu2 yg ada...gni la rupe nye kalu time jem nak terberak!


Kesimpulannya :: Besok sila bangun awal, sebelum kuar pegi keje sila pastikan anda telah berak dlu ye..Dirve elok2 ingat la org tersayang...muaaahhhhhhhhh

chantek nye sayang, pagi besok xdpt la abg bergolek2 ngan sayang mcm biase =(

Labels: