Cinta Seorang Lelaki

8:23 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (4)

(di copy paste dr blog org)




Selalunya kita sering mendengar kata-kata daripada wanita bahawa lelaki tak jujur,suka mempermainkan wanita,buaya darat..Ya,sebagai seorang lelaki saya tidak langsung menafikan kenyataan tu.Itulah lelaki.Tidak seperti wanita yang sentiasa bermain dengan perasaan.Jika telah bercinta,wanita merasakan lelaki itulah yang terbaik dan akan menjadi pasangan dunia akhirat.Si lelaki pula,aku "couple" ni,saja je...Seronok-seronok.

Tetapi,adakah lelaki tidak ada perasaan cinta?Bagaimana pula cinta sang lelaki?.....

Lelaki tidak akan terlalu mudah jatuh cinta.Memang wujud lelaki yang mudah melafazkan kata-kata seperti "I love U".Tetapi itu hanya kata-kata,kerana lelaki amat susah untuk benar-benar jatuh cinta.Apa yang hendak saya nukilkan di sini adalah bagaimana jika lelaki benar-benar jatuh cinta.

Lelaki telah jatuh cinta pada seseorang wanita jika dia begitu malu dengan wanita itu.Sehingga hendak mengangkat pandangan mata pun terasa begitu berat,apatah lagi berbicara.Dia akan menganggap wanita itu sempurna di matanya.Jika selama ini dia seorang yang banyak bercakap,tetapi di hadapan wanita yang di cintainya,dia bagaikan si bisu.

Lelaki jatuh cinta apabila dia sanggup melakukan apa saja demi wanita yang dicintainya tetapi tidak mahu wanita itu mengetahuinya.Jika dia tahu wanita itu dalam kesusahan,air matanya turut mengalir.





Lelaki jatuh cinta apabila dia sangat mengambil berat tentang wanita yang dicintainya walaupun dari jauh.Dia sentiasa akan bertanya kepada sesiapa saja untuk mengetahui tentang wanita itu.

Itulah sebenar-benar cinta bagi sang lelaki.Kehebatan cinta yang datang dari hati lelaki amat pelik,amat aneh.Sesuatu perkara yang sukar hadir dan apabila ia hadir ia cukup hebat.Inilah sifat lelaki yang begitu jujur dalam percintaan dan rasa cintanya langsung tidak dinodai oleh nafsu.Cinta adalah fitrah yang suci yang diciptakan oleh Allah untuk manusia.Tetapi apabila nafsu mengawal cinta,hilanglah kesucian cinta itu...

Jejak Kasihan

9:18 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Ahad yg lalu kami dijemput menghadiri Majlis Kenduri Doa Selamat di rumah Kak Rose, makan pun sedap2, melantak xingat dunia, sia2 je jogging pagi tu so terpaksa la postponed niat nak diet..time sembang2 dan ngumpat2 kami disajikan ngan picture zaman budak hingusan...

gambar ni dirakam ketika kami menyambut kepulangan penjaga kami Tok Long dari mengerjakan haji..kami dihadiahkan sepasang baju, comel nye masa ni tergelak sakan bile tengok pic ni...kenangan lebih kurang 20tahun yg lalu..
dari kiri: Kak Yong, Kak Ngah, Ayu, Matt, Hanim, Imah..

gambar ni sesudah majlis kenduri, masing2 dah lain sampai xcam langsung..sesudah 20 tahun tak bersua muka akhir nya kami dipertemukan, masing2 dah keje dan berbadan besau...dah mcm jejak kasih plak =)
dari kiri: Matt (single - tuggu gadis masuk meminang), Hanim (single - dengar2 kabar angin dah ade org punye), Ayu (kawen anak seorg), Kak Yong (kawen - anak xde lg coming soon), Kak Ngah (Single-tak fikir nk kawen lg kata nye nk abis kan master). Tiada didalam gambar: Imah - dia bz wat tempahan chesse tart kat umah..

teringat ketika kami (kak yong, kak ngah, matt, imah & fareez) di zaman budak hingusan, kami di jaga oleh pasangan nenek dan atuk iaitu Tok Long semasa abah ngan mak berkerja mencari rezeki..umah tok long mcm umah kedua kami..Kami ditemani anak tok long, abg Nizam ngan kak Ros, dijaga dan dibelai dengan penuh kasih sayang...Kadang2 cucu-cucu tok long (Ayu, Hanim, Fazli) balik menjenguk nenek ngan atuk mereka, kami tetap dilayan sama rata..mcm2 kerenah ngan kenangan tergambar ketika sesi jejak kasih nie..semoga masing2 berjaya dlm kerjaya yg diceburi dan hidup aman bahagia hingga ke akhir hayat..Buat pasangan Tok Long terima kasih tak terhingga kami ucapkan, jasa tok long sekeluarga takan kami lupakan..

Ni Kak Ros dlu masa dia zaman remaja sgt chantek ngan slim..Baby tu anak Ayu nama nye Mia Zahira 9 months.. Kak Ros dah kawen ngan Abg Rizal, mereka dikurniakan seorg anak lelaki..
Ni Abg Nizam, dlu masa dia muda remaja badan berisi skang dah slim.. Abg nizam jugak dah kawen dan dikurniakan dgn sepasang anak lelaki & perempuan

Mak bergambar ngan Tok Long, tok long masih mcm dlu lagi xnampak tua & masih kuat..suara tok long pun mcm dlu gak, gelak tawa masih lg kami ingat..dari kiri Mak, Tok Long..


~We will smiling when we remember a nice memory~

Labels:

Lelaki suka berdiam diri..

9:59 PM / Posted by Matt Fauzy / comments (0)

Sebenarnya walaupun lelaki lebih suka berdiam diri dalam banyak situasi dan nampak baik, tindakan lelaki ini sebenarnya tidak disukai oleh wanita kerana mereka lebih suka lelaki berterus terang dalam semua perkara. Malah mereka merasa lebih tertekan apabila lelaki berdiam diri sekiranya berlaku sebarang perselisihan.

Sekiranya keadaan ini terjadi, perempuan perlu sedar bahawa lelaki memilih berdiam diri kerana sebab-sebab tertentu. Ketika itu, lelaki mungkin sukar untuk menyatakan hal sebenarnya kepada perempuan yang disayanginya. Walaupun lelaki tersebut tahu kejujuran adalah hadiah paling berharga tetapi demi kebaikan bersama ada baiknya dia memilih berdiam diri terlebih dahulu daripada berterus- terang yang mungkin boleh melukakan hati wanita itu. Apa yang perlu wanita lakukan di sini ialah jangan memaksanya untuk bersuara dan berterus-terang, kerana ia mungkin akan menimbulkan kemarahan dan boleh mencetuskan perselisihan faham.

Lelaki juga suka berbohong "sunat" terhadap teman wanitanya daripada mendedahkan perkara sebenar kerana biasanya apabila mereka menyatakan hal yang sebenar, teman wanitanya sukar untuk menerima hakikat tersebut. Biarpun mereka memilih untuk mendiamkan diri, ini bukanlah bermakna mereka takut terhadap perempuan, tetapi ia betujuan mengelakkan daripada berlakunya pertengkaran dan masam muka. Sebab perempuan biasanya lebih emosional dalam menangani sesetengah perkara.

Dalam soal ini, ramai lelaki merasakan tiada gunanya bertengkar dengan teman wanita kerana itu bukanlah jalan terbaik, malah lambat laun lelaki juga yang terpaksa memujuk. Jadi untuk mengelakkan berlaku pertengkaran atau bagi mengelakkan pertengkaran daripada berlarutan lebih baik dia berdiam diri.

Oleh itu, jika teman lelaki kamu bersikap demikian kamu janganlah pula beranggapan si dia degil atau sengaja tidak mahu melayan karenah kamu. Ini kerana dia berniat untuk menyelamatkan hubungan tersebut. Wanita juga seharusnya perlu sama-sama berdiam diri dan fikirkan secara mendalam apakah yang menjadi punca perselisihan tersebut. Bagaimanapun kamu boleh meneka apakah yang terbuku di hatinya walaupun dia berdiam diri. Bagaimanakah caranya? Senang saja, wanita cuma perlu perhatikan apakah tindakannya selepas itu. Kerana dengan melihat apa yang mereka melakukan secara tidak lansung membolehkan kamu mengagak apakah yang diinginkan sebenarnya.

Tetapi ingat!!!.Jangan mendesaknya berterus terang. Kerana kalau didesak mereka akan terus berdiam diri dan kalau memberikan jawapan pun, jawapannya kurang tepat atau tak ikhlas....

Malah ahli psikologi pun mengakui bahawa cara terbaik untuk mengenali lelaki ialah memerhatikan perlakuannya. Ini bukan bermakna cakap lelaki tidak boleh dipercayai tetapi mereka lebih boleh dipercayai daripada perempuan. Tetapi dalam hal-hal untuk menyelamatkan sesuatu perhubungan lelaki memilih untuk berdiam diri.

Labels: ,